Blog

Wat als je vliegangst hebt?

Breekt het zweet je al uit als je nog maar aan vliegen denkt? Zou je liever meteen rechtsomkeert maken als je moet boarden? Stap je met trillende benen het vliegtuig op? Krijg je klamme handen zodra de stewardess de veiligheidsinstructies geeft? Vraag je je af hoe zo’n gigantisch vliegtuig in hemelsnaam in de lucht kan blijven? Dan lijd je waarschijnlijk aan vliegangst of aviofobie.

Een droomvakantie aan je neus voorbij zien gaan omwille van vliegangst is vreselijk. Nog erger wordt het als een zakenreis door je vliegangst moet geannuleerd worden. Die bedrijfslening die je bij Qeld hebt afgesloten om je bedrijf ook in het buitenland bekend te maken moet toch zijn vruchten afwerpen. Toch hoeft het helemaal niet zover te komen. Er zijn tal van mogelijkheden om vliegangst te overwinnen zodat ook jij ontspannend naar verre bestemmingen kunt reizen met het vliegtuig.

Informeer je over de luchtvaart

Gebrek aan kennis over iets is de belangrijkste oorzaak van angst. Een eerste stap in het overwinnen van je vliegangst is dan ook je informeren over de luchtvaart. Eenmaal je weet dat elke vlucht ter wereld seconde voor seconde wordt opgevolgd, dan besef je waarschijnlijk wel dat de kans dat er iets misgaat vrijwel nihil is. Als je je wat verdiept in de luchtvaart dan zul je ook leren dat elk vliegtuig tal van back-up systemen heeft die ervoor zorgen dat bijna elk probleem kan opgelost worden.

Vertrouw op statistieken

Als je er even de statistieken op naleest, dan zul je merken dat reizen met een auto veel gevaarlijker is dan reizen met het vliegtuig. Onderzoek heeft uitgewezen dat per miljard afgelegde kilometer gemiddeld 131 slachtoffers vallen met de wagen tegenover slechts 0,05 slachtoffers als men dezelfde afstand met het vliegtuig aflegt.

Volg een cursus vliegangst overwinnen

Geraak je op je eentje niet van je vliegangst af, dan kun je bij verschillende vliegtuigmaatschappijen een cursus volgen om deze te overwinnen. Tijdens zo’n cursus leer je wat meer over de luchtvaart in het algemeen, wat er precies gebeurt tijdens een vlucht en hoe mogelijke problemen kunnen opgelost worden. Je leert ook hoe je het beste met de symptomen van vliegangst kunt omgaan als je toch bang wordt tijdens het vliegen. Tot slot maak je samen met alle deelnemers een proefvlucht om je vliegangst helemaal te overwinnen.

appdev