Blog

Vliegen in een zweefvliegtuig

Bij een zweefvliegtuig is geen sprake van een aandrijvende motor, maar wordt er gebruikgemaakt van de zwaartekracht om te kunnen vliegen. Als piloot van een zweefvliegtuig voel je je zo vrij als een vogel in de lucht. Om zelfstandig te mogen vliegen is het volgen van een elementaire vliegopleiding echter noodzakelijk.

Omdat de vlieglessen behoorlijk prijzig zijn, is het verstandig om het eerst een keer uit te proberen. Er zijn in Nederland veel vliegverenigingen op diverse locaties waar een proefabonnement mogelijk is. Wanneer je lid wordt van een vliegvereniging kun je gebruikmaken van de clubvliegtuigen. Je hoeft dus niet zelf een zweefvliegtuig aan te schaffen om te kunnen vliegen. De clubs hanteren een vast lidmaatschapsbedrag zodat je de materialen kunt gebruiken en gratis les krijgt van professionele instructeurs.

Er is geen speciale kleding vereist tijdens het zweefvliegen. Het is wel verstandig om comfortabele en warme kleding aan te trekken, ook in de zomer. Hoog in de lucht kan het nogal fris zijn en de vlieglocaties bevinden zich meestal op open, winderige velden. Daarom zijn leren jassen en leren broeken voor piloten aan te bevelen. Het leer vormt zich behaaglijk naar je lichaam en laat absoluut geen wind door. Bovendien zie je er in een leren outfit uit als een stoere piloot.

Een tochtje maken door de lucht is op zich al een heel avontuur. Met de nodige ervaring zijn er echter nog veel meer uitdagingen binnen handbereik. Voor de echte waaghalzen zijn er aerobics vliegtuigen waarmee kunstvliegen mogelijk is. Het vergt een grote inspanning om met een zweefvliegtuigje figuren en loopings in de lucht te maken. Je kunt dan ook verzekerd zijn van heel wat adrenalinekicks.

In alle categorieën worden er zowel in binnen- als buitenland regelmatig wedstrijden georganiseerd. Er zijn Europese regels om zelfstandig te mogen vliegen. Het is handig om jezelf hierin goed te verdiepen voordat je met een opleiding voor een van de brevetten start.

appdev