Blog

Hete handdoekjes tijdens de vlucht

Wie wel eens een langere vlucht heeft gemaakt met een luchtvaartmaatschappij die zijn service aan de passagiers serieus neemt, heeft het vast wel eens meegemaakt: de steward of stewardess komt langs met een kar en deelt met een tangetje hete handdoekjes uit.

Wellicht heb je de eerste keer vragend ‘dank je wel’ gezegd en vervolgens om je heen gekeken of iemand anders wist wat te doen met deze vreemde traktatie. Want wat is de bedoeling van deze hete handdoek? Qua formaat komt het dichter in de buurt van washandjes dan badlakens dus het is waarschijnlijk niet bedoeld om een douche mee te nemen. Maar wat dan wel?

Opfrisser

Eigenlijk is deze hete handdoekservice bedoeld voor de passagiers om zich even mee op te kunnen frissen. Vaak krijg je ze aangeboden na het moment van een drankje, een snack en vooral aan het einde van de maaltijd tijdens een vlucht. Bij langere vluchten ben je soms wel langer dan een dag onderweg en dan is het heerlijk om even je gezicht op te frissen met een zacht handdoekje.

Niet altijd komt deze service na de maaltijd. Sommige Aziatische luchtvaartmaatschappijen, zoals Korean en JAL, bieden juist vlak voor elke maaltijd een lekker warm handdoekje aan. Dit is in lijn met de traditie van sommige Aziatische restaurants en bedoeld om je handen mee te reinigen. In Azië is het nog steeds gebruikelijk om, nadat je naar de wc bent geweest, in plaats van wc-papier water te gebruiken om jezelf mee schoon te wassen. Hierbij gebruik je traditioneel gezien altijd je linkerhand. Je rechterhand gebruik je om mee te eten of om iemand mee te groeten. Vanuit dit gebruik is uit hygiënisch oogpunt de service begonnen om gasten voor de maaltijd een handdoek aan te bieden om nog even de handen schoon te maken.

Wat doet een hete handdoek?

Met behulp van een hete handdoek op je gezicht kun je de huid diep reinigen of voorbereiden op een scheerbeurt. Er komt stoom vrij uit de handdoek die helpt om je poriën te openen. De stoom verzacht tevens de haren waardoor je een gladder scheerresultaat krijgt en de huid wordt gehydrateerd. Wanneer de poriën in je huid zijn geopend, kun je vervolgens vocht inbrengende crèmes, scheercrèmes en gezichtsreinigers gebruiken die nu beter door de huid kunnen worden opgenomen.

Buiten Azië krijg je dus vaak het hete handdoekje ná de maaltijd aangeboden door de luchtvaartmaatschappij. De handdoekjes worden vaak aan internationale passagiers en aan eersteklas passagiers aangeboden.

Gebruik van de hete handdoek

Alles leuk en aardig, maar hoe dien je die handdoek nou te gebruiken?

Begin bij het begin. Je neemt een handdoek en zorgt dat deze in kokend water ligt. Geef je gezicht eerst een goede wasbeurt en leg dan de hete handdoek op je gezicht. Beëindig de behandeling vlak voordat de handdoek is afgekoeld. Gebruik een droge handdoek om het overtollige vocht zachtjes af te deppen en breng dan meteen vocht inbrengende crème aan terwijl de huid nog warm is en de poriën nog open zijn.

In het vliegtuig heb je waarschijnlijk geen crème bij de hand. In dat geval volstaat het om de handdoek eerst even op je gezicht te leggen en daarna je handen er mee schoon te vegen.

appdev