Blog

Jeddah KAIA Airport: de belangrijkste luchthaven voor moslims

Koning Abdulaziz International Airport (KAIA), één van de drie grootste luchthavens van Saoedi-Arabië, is volgend jaar veertig jaar in gebruik. Dit jubileum zal wellicht gevierd worden met Arabische koffie en heerlijk mokkagebak, dat in Nederland tegenwoordig eenvoudig bij jeeigentaart.nl te bestellen is. Uiteraard zullen de leden van de koninklijke familie in Saoedi aanwezig zijn bij deze feestelijke gelegenheid. Reeds in 1974 werd begonnen met de aanleg van het vliegveld, en zes jaar later in 1980 was de luchthaven gereed. De opening van Jeddah KAIA Airport vond plaats in 1981. De luchthaven is in de loop der jaren enorm uitgebreid en gemoderniseerd.

Lucratieve locatie

Zoals de naam al aangeeft ligt de luchthaven nabij de stad Jeddah aan de westkust van het Arabische schiereiland. Jeddah is hét handelscentrum van Saoedi-Arabië en is na Riyadh de grootste stad van het koninkrijk. Hoewel de luchthaven gelegen is in de woestijn en zeer moderne gebouwen omvat, zijn de terminals omgeven door prachtige groene palmbomen, wat de uitstraling van de luchthaven absoluut ten goede komt. Jeddah ligt niet ver van de heilige stad Mekka, hét pelgrimsoord voor moslims. Dat verklaart meteen waarom Jeddah KAIA Airport internationaal gezien enorm belangrijk is.

Hajj-Terminal

Elk jaar ondernemen talloze moslims de pelgrimstocht naar Mekka. Deze bedevaart, die in het Arabisch de Hajj genoemd wordt, is een van de vijf pijlers van het islamitische geloof, en iedere gezonde moslim die de beschikking heeft over voldoende financiële middelen is min of meer verplicht om deze pelgrimsreis eenmaal in zijn/haar leven te ondernemen. Ieder jaar landen er meer dan een miljoen moslims uit verschillende landen op het internationale vliegveld in Jeddah, om vervolgens door te reizen naar Mekka. Om dit gebeuren in goede banen te leiden is er een speciale Hajj-terminal op de luchthaven gebouwd, die maar liefst 80.000 reizigers tegelijk kan verwelkomen. Deze terminal is slim gebouwd opdat er geen vervelende vertragingen ontstaan en de pelgrims dus zo comfortabel mogelijk door kunnen reizen naar hun eindbestemming.

Naast de speciale Hajj-terminal herbergt Jeddah KAIA Airport nog een paar andere terminals. De luchthaven verwerkt jaarlijks meer dan 40 miljoen passagiers. Het vliegveld biedt bovendien ruimte aan de Luchtbasis Prins Abdullah, de luchtmacht van het koninkrijk.

appdev