Blog

Invloed van de luchtvaart op het milieu

Zeker de laatste jaren wordt het voor luchtvaartmaatschappijen steeds moeilijker om passagiers te binden. Dit heeft talloze redenen als oorzak. Ondanks dat er bepaalde passagiers op sommige routes weinig keuze hebben wat betreft de airline die ze kiezen. Op steeds meer routes komt echter meer en meer concurrentie om de hoek kijken. Dit heeft alles te maken met de prijsvechters. Maar net zo goed met het feit dat mensen steeds reislustiger zijn geworden door de jaren heen.

Een aantal decennia geleden was het lang niet voor iedereen mogelijk om verre reizen te maken. De meeste mensen moesten zich beperken tot vakanties dicht bij huis. Vliegen was voor de gemiddelde arbeider onbetaalbaar. Daarom zagen veel mensen dit als een utopie. Dat is inmiddels wel anders. Het is haast moeilijk om mensen te vinden die nog nooit in een vliegtuig hebben gezeten. Doordat reizen overal worden aangeboden kan iedereen wel ergens naartoe. Naar bepaalde Europese bestemmingen kun je soms al voor een paar tientjes. Niets om van op te kijken qua kosten dus.

Dit alles heeft echter ook een keerzijde. Vliegen is helaas niet erg duurzaam en slecht voor het milieu. Dus hoe leuk het ook is dat mensen overal eenvoudig, voor weinig kunnen komen, het heeft een groot nadeel. Daarom is het erg boeiend om te zien wat er de komende jaren gaat gebeuren in dat opzicht. Aan de ene kant wil men de tickets duurder maken zodat het niet voor iedereen zomaar te betalen is om overal het vliegtuig naartoe te pakken. Aan de andere kant volgt hier veel kritiek op van de branche zelf. De vraag is of het de luchtvaart zelf gaat lukken om duurzamer te worden en alternatieven te vinden. Dit gebeurt al wel, maar zal nog veel meer moeten om het echt minder schadelijk voor het klimaat te maken.

appdev