Blog

Wifi aan boord

Bij sommige vliegtuigmaatschappijen en op geselecteerde vluchten kun je tegenwoordig gebruik maken van een Wifi-verbinding tijdens het vliegen. Dit gebeurt doorgaans overigens wel tegen een (kleine) vergoeding. Dit is natuurlijk heel erg handig wanneer je een lange vlucht moet maken of wanneer je vaak vliegt voor bijvoorbeeld je werk. Op deze manier kun je lekker gaan zitten werken op je refurbished MacBook air laptop terwijl je richting het land van bestemming vliegt.

[IMAGE=eUUtb3boFpJd.jpg]

De hoogtes voor het gebruik van deze wifi-verbinding variëren overigens enorm per luchtvaartmaatschappij. Bedragen liggen gemiddeld genomen zo tussen de €10,- en de €50,- en hangen vaak af van de duur van de vlucht, het te gebruiken apparaat en het gewenste aantal MB’s. Luchtvaartmaatschappijen die in de wat lagere prijsklasse zitten hebben meestal een datalimiet. Op deze manier proberen zij te voorkomen dat de passagiers van de vlucht de internetverbinding overbelasten, doordat ze allemaal tegelijkertijd series of films te gaan streamen. Vaak kun je daarom bij de wat betere luchtvaartmaatschappijen voor dergelijke zaken gewon gebruikmaken van het WLAN netwerk aan boord van het toestel. Voor alle overige data die je gebruikt dien je dan een bijbetaling te doen, maar voor het kijken van films dus niet. Best ideaal dus.

[IMAGE=cIQeS8b9grDU.jpg]

Een manier van wifi-gebruik dat je ook nog wel eens tegenkomt, is het betalen voor de wifi-verbinding per uur bijvoorbeeld. Zo betaal je bij Cathay Pacific bijvoorbeeld $9,95 voor een uur lang internetverbinding. Zit je op een vlucht die maximaal 6 uur duurt, dan kun je voor $12,95 de gehele vlucht lang internetten. Duurt de vlucht langer dan 6 uur, dan geld er een tarief van $19,95 voor wifi gedurende de hele vlucht. Houdt er overigens wel even rekening mee dat het afrekenen van de wifi-verbinding doorgaans niet contant of met de pin kan. Vaak is er slechts de mogelijkheid dit te doen met een creditcard of PayPal.

Onder andere de volgende vliegtuigmaatschappijen hebben tegenwoordig wifi aan boord:

  • Emirates
  • NOK Air
  • Norwegian Air
  • JetBlue
  • Air China
  • Philippine Airlines
  • China Southern Airlines

Wel zijn er soms voorwaarden aan verbonden met betrekking tot het soort apparaat dat je wilt gebruiken. Air China heeft bijvoorbeeld de regel dat het wifi-gebruik enkel is toegestaan op laptops en tablets, maar dus niet op smartphones. Emirates hanteert dan weer een verschil tussen passagiers uit de economy class, businessclass en passagiers uit de first class. De laatste twee hebben namelijk onbeperkt gratis toegang tot wifi, terwijl de eerstgenoemde beperkt wordt tot maximaal 20 MB internet. Wil je dus gebruikmaken van wifi tijdens je geboekte vlucht? Check dan altijd eventjes vooraf hoe de regeltjes en prijzen hiervoor zijn op de website van de betreffende vliegtuigmaatschappij. Zo kom je niet voor onverwachte en dure verrassingen te staan.

appdev