Blog

Icelandair

Dit artikel gaat over de bekende luchtvaartmaatschappij die zich in IJsland bevindt. IJsland kan als geïsoleerd eiland in de Atlantische Oceaan toch profiteren van haar ligging, die gesitueerd is tussen het Europese vasteland en het Noord-Amerikaanse continent. Icelandair verzorgt dan ook vluchten van en naar Europese landen, en van en naar Noord-Amerikaanse steden en Canada. De luchtvaartmaatschappij biedt reizigers van beide continenten een goedkoop alternatief om van Europa naar het Noord-Amerikaanse continent en vice-versa te reizen, waarbij elke keer een tussenlanding wordt gemaakt in Keflavík, de internationale luchthaven van IJsland. Reizigers krijgen hierdoor de mogelijkheid om enkele dagen in IJsland door te brengen. Dit is natuurlijk een fantastische kans om bijvoorbeeld het nationale park Thingvellir te bezoeken. In dat geval zijn stevige (wandel)boots zoals de solide Tamaris Schoenen aan te bevelen. Kortom, de trans-Atlantische sleutelpositie heeft Icelandair een bijzondere reputatie opgeleverd en heel veel extra passagiers. De vliegtuigen van deze luchtvaartmaatschappij hebben tegenwoordig dan ook een gemiddelde bezettingsgraad van meer dan 80%.

[IMAGE=eECuNwfR5fAL.jpg]

Van nationaal naar internationaal

Icelandair werd opgericht in 1937 en opereerde destijds vanuit de kleine luchthaven in Akureyri, de grootste stad in het noorden van IJsland. De luchtvaartmaatschappij verzorgde in die tijd enkel binnenlandse vluchten. In 1943 verhuisde de luchtvaartmaatschappij naar Reykjavík, de hoofdstad van het land. Reeds in 1945 begon Flugfélag Íslands (de voormalige naam van Icelandair) voor het eerst met een vlucht naar Schotland. Dit was het prille begin van een internationale carrière van de luchtvaartmaatschappij. In 1973 vond er een fusie plaats tussen Loftleiðir, een andere IJslandse luchtvaartmaatschappij, die al sinds 1953 vluchten verzorgde naar Noord-Amerika, en Flugfélag Íslands. De naam werd veranderd in Flugleiðir, maar in 1979 werd de internationale naam Icelandair aangenomen. Sindsdien zijn het aantal internationale vluchtbestemmingen vermenigvuldigd, en ook vandaag de dag zet die trend zich voort.

Het vliegtuigarsenaal

In de beginjaren had de IJslandse luchtvaartmaatschappij een watervliegtuig, de Catalina, tot haar beschikking. Dit watervliegtuig werd ook wel vliegboot genoemd en was in staat om zowel op een landingsbaan als op het water te landen. Toen Icelandair internationaal begon te vliegen, bediende de luchtvaartmaatschappij zich van DC-8 vliegtuigen, die maximaal 189 reizigers konden vervoeren. In de jaren negentig is Icelandair overgestapt op Boeing 757 vliegtuigen, ook omdat de DC-8 toestellen niet langer werden geproduceerd. Inmiddels heeft de luchtvaartmaatschappij maar liefst 36 Boeings in dienst, waarvan 25 exemplaren een Boeing 757-200 zijn.

Hedendaagse reisbestemmingen vanuit Keflavík

Op dit moment vliegt Icelandair naar de volgende Europese landen: Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland, Ierland, Schotland, Engeland, Frankrijk, Zwitserland, Italië en Spanje. In Noord-Amerika worden onder meer de volgende steden aangedaan: Boston, Washington, Orlando, New York, Denver, Chicago, en de Canadese steden Toronto, Montreal, Vancouver en Edmonton. De binnenlandse lijnvluchten in IJsland worden verzorgd door de luchtvaartmaatschappij Air Iceland Connect, die vanuit de hoofdstad Reykjavík zelf opereert. Let op, dit is dus een ander vliegveld dan de internationale luchthaven Keflavík, die is gelegen nabij Reykjavík. Air Iceland Connect verzorgt tevens vluchten naar Groenland en de Faeroer eilanden.

appdev