Blog

Grote vliegtuigbouwers

Als we de lijst van de grootste vliegtuigbouwers ter wereld bekijken valt een aantal dingen op. Bepaalde van deze namen hebben overduidelijk de macht. Zelfs nu het schandaal met de Boeing 737 Max aan de gang is lijkt het bedrijf hier weinig hinder van te ondervinden. De kosten die alle problemen met het toestel van Boeing met zich meebrengen zouden menig bedrijf gelijk de das om doen. Niet in het geval van Boeing. Deze onderneming lijkt dan ook haast te groot om nog om te kunnen vallen.

Maar is dit ook echt zo? Wanneer we kijken naar de lijst met grootste vliegtuig producenten ter wereld zien we echter dat Boeing nog steeds een reusachtige speler is. De omzet is dan wel iets gedaald in de kwartalen sinds de problemen met de Max toestellen, maar is nog steeds erg groot. Hier volgt de lijst met tevens de andere namen.

Boeing

Afgelopen jaar kwam Boeing uit op een omzet van rond de 100 miljard Amerikaanse Dollar. Een ongekend aantal natuurlijk. Dat zal dit jaar een stukje minder zijn door alle problemen die er geweest zijn. Echter lijkt Boeing er niet heel erg onder te lijden en meer dan sterk genoeg om deze klap glansrijk te boven te komen. De vliegtuigen van Boeing worden gemaakt in Seattle in de Amerikaanse staat Washington, terwijl het hoofdkantoor dan weer in Chicago zit. Het bedrijf bestaat al sinds 1916.

Embraer

Deze Braziliaanse vliegtuigbouwer werd eind jaren zestig opgericht. Het heeft vandaag de dag bijna 20000 medewerkers. Dit terwijl het toestellen produceert voor grote airlines zoals Air France-KLM bijvoorbeeld. Deze vliegtuigen worden vooral gebruikt voor regionale vluchten.

Airbus

Airbus werd opgericht begin jaren 70 in Frankrijk. Het kwam tot stand als een soort alliantie van verschillende vliegtuigbouwers waaronder een Brits, Frans en Duits bedrijf, terwijl daar later nog een Spaanse producent van vliegtuigen bij kwam. Inmiddels is Airbus uitgegroeid tot een van de grootste bedrijven in de branch. Er wordt jaarlijks een omzet gemaakt van tientallen miljarden. Wanneer je zelf vaak vliegt heb je ongetwijfeld wel eens in een Airbus toestel gezeten.

Bombardier

Deze vliegtuigbouwer is gevestigd in het Canadese Quebec. Het werd reeds in het jaar 1942 opgericht en er werken inmiddels rond de 30000 mensen. Bombardier levert vooral vliegtuigen voor de Duitse maatschappij Lufthansa.

appdev